Bownova terapija – nežna, a učinkovita manipulacija mehkega tkiva

Bownova terapija sodi med manualno – vibracijske terapije in pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu. Razvil jo je Avstralec Thomas Bowen (1916 – 1982), ki sicer ni imel nobene terapevtske izobrazbe, je pa najprej uspešno pozdravil svojo ženo, ki jo je pestila huda astma. Letno je v povprečju zdravil več kot 13.000 pacientov, v več 85% primerih je bil  uspešen. Ko so leta 1975 v Avstraliji opravili anonimno anketo o zadovoljstvu pri uporabi naravnega zdravljenja, so pacienti pripisali Bownovi terapiji najvišje ocene; zaradi  učinkovitosti so jo v Avstraliji nato vključili celo v sistem zdravstvenega zavarovanja. Bownova tehnika, kot je metodo poimenovala Svetovna zdravstvena organizacija, se je hitro razširila tudi po svetu V Slovenijo je prišla pred več kot 20 leti in sicer po zaslugi Jelke Slapar, ki se je z njo spoznala   kot medicinska sestra v Avstraliji. Občasno je prihajala  v domovino in svoje znanje širila predvsem  med  medicinsko izobražene ljudi.

Kje je še zlasti učinkovita?
Bownova terapija je učinkovita pri zdravljenju različnih motenj, pri lajšanju bolečin, pri krepitvi imunskega sistema, lahko pa je tudi preventiva ter sprostitvena terapija
Zelo je učinkovita pri vseh mišično- skeletnih težavah – od poškodb do  lokomotričnih motrnj( kolena, komolci, rama in drugi sklepi, pa seveda križ….) . Pri starejših ljudeh so pogoste težave s kostnim izrastkom še zlasti na petnici in bolečine v stopalih,  kar  je mogoče z Bownovo terapijo  učinkovito odpraviti.  Dragocena je tudi pri  osteoartritisu , saj  pomaga zmanjšati bolečine, otekline, poveča mobilnost, normalizira napetost tkiva…Dragocena je kot pomoč pri hitrejšem okrevanju po operacijah… » V preteklosti so  prihajali ljudje predvsem zaradi fizičnih bolečin in težav pri gibanju, sedaj prihajajo vse pogosteje tudi zaradi stresa, depresij in podobnih težav sedanjega časa …« pravi  Herbi Medved, pionir med slovenskimi Bownovimi terapevti. Doda, da je pri večjih težavah kot je depresija, Bownova terpija učinkovita, če je bolezen v začetni fazi, pri težjih oblikah pa je lahko podpora klasičnemu zdravljenju. Tudi sicer ta terapija lahko dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

»Huda nadloga, pri kateri je Bownova terapija dokazano zelo dragocena pomoč, so tudi različne  alergije, napihnjenosti, hemeroidi. Tudi pri zdravljenju putike je zelo učinkovita. Ker so jetra naš prvi filter, so zaradi posledice stresa zelo izpostavljena, tako kot tudi ostali notranji organi, ki jim lahko pomagamo z Bownovo terapijo.«  Po uspešnem pa včasih – še zlasti ženske – opazijo, da se jim je zmanjšal ali celo izginil tudi celulit. Herbi Medved se pošali, da je to dodatna »nagrada« za vztrajnost pri Bownovi terapij.

Kako deluje?
Raziskave so pokazale, da ima ta terapija izjemne učinke na avtonomno živčevje (to je tisti del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti). Ta del živčevja pa opravlja nadzor na 80 % vseh funkcij v telesu. »Gre predvsem za sproščanje fascij, ki motijo delovanje telesa, » Herbi Medved na kratko predstavi to metodo.. Z » Bownovim potegom« – blagimi gibi, ki jih terapevt izvaja s prsti, nežno pritiska na mišice in tetive; med pritiski oz. potezami so točno odmerjeni tudi premori. Nežni, hkrati pa dovolj močni pritiski na natančno določenih mestih stimulirajo receptorje v mišično vezivnem tkivu, medceličnina vtem tkivu se tako lahko hitro spremeni v bolj tekoče stanje, posledično pa pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju in do odstranitev energetskih blokad. Terapija torej hitro in efektivno zmanjša mišično – vezivno napetost in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu.

Uspeh terapije je odvisen od pravilno izbranega območja na telesu, pravilnega zaporedja in pravilne izpeljave Bownovih potez v kombinaciji z odmerjenimi premori. Kot poudari Herbi Medved je terapija primerna za vse starosti – od dojenčkov dalje.

Delo s starejšimi
V Sloveniji je sprva izobraževala  Bownove terapevte Jelka Slapar, pri tem ji je pomagal Herbi Medved; kasneje se je uveljavilo še nekaj šol, tudi Higeja, kjer se je usposobila fizioterapevtka Mateja Šmajdek:« Bownovo terapijo vidim kot prednostno terapijo pri starejših, ker je sama izvedba tehnike prijetna, ne boleča, ker se terapija lahko izvede tudi preko lahkih oblačil, ker deluje na celo telo, ker je lahko dopolnitev konvencionalnim metodam zdravljenja kroničnih in sistemskih bolezni (parkinsonova bolezen, multipla skleroza, sindrom kronične utrujenosti), ker deluje tudi na biopotencial telesa… Človeku omogoči, da v sebi sproži samozdravljenje, harmonizacijo organskih sistemov in s tem na več ravneh izboljša kvaliteto življenja.«  Mateja Šmajdek navaja več  uspešnih primerov, med drugimi tudi odpravljanje simptomov brazgotin na pljučih nastalih kot posledica pogostih vnetij, večjih stresov itd.

Kot fizioterapevtka,ki se ves čas  izobražuje in nadgrajuje svoje znanje, pri svojem delu –  tudi na  terenu – metode kombinira tako, da je učinek najboljši. Bownovo terapijo učinkovito vključi pri odpravljanju simptomov mnogih težav; najpogosteje pa artritisa, bolečinah po operacijah in poškodbah mišično-vezivnega tkiva, težav v ledvenem delu hrbtenice, ki je pri ženskah še posebno izpostavljen. Tudi ona opaža, da je vse več psihičnih težav tudi pri starejših osebah, pri čemer lahko uspešno pomaga; prav tako pri šumenju v ušesih, omotičnosti, vrtoglavici… Ko obiskuje bolne na domovih vidi, da je veliko povpraševanj po patronažni fizioterapiji, katere zdravstveni sistem ne financira. Meni, da ima obisk fizioterapevta na domu številne prednosti, saj je na ta način obravnava individualna, prilagojena posamezniku, hkrati pa se izognemo  prevozom do ambulante: » Strokovno delo z našimi rokami, prijazna beseda, srčen pristop starejšim veliko pomeni. Po terapiji lahko v domačem okolju mirno počivajo, predvsem pa jim prihranimo pot do ambulante, ki je za bolne, gibalno ovirane osebe, utrujajoča in stresna.«

Iz svoje bogate prakse samostojne fizioterapevtke, ki dnevno obiskuje bolnike na njihovih domovih lahko potrdi, da starejši zelo dobro sprejemajo o oziroma zelo dobro reagirajo na nežno in hkrati zelo učinkovito Bownovo terapijo.