Bownova terapija

Bownova terapija je edinstvena  manualna tehnika, ki obravnava človeka kot celoto. Pri terapiji z nežnimi gibi stimuliramo FIZIČNO in ENERGIJSKO telo. Gibi se izvajajo preko direktnega kontakta s kožo ali preko oblačil. Terapija temelji  na principu vzpodbujanja  telesa k  ponovnemu vzpostavljanju ravnovesja.

Terapijo uporabljamo pri odpravljanju že prisotnih motenj, za lajšanje bolečin, tudi kot preventivo in sprostitev.

Terapija je hkrati nežna in učinkovita. Učinki lahko nastopijo že med samo obravnavo oziroma se pojavljajo do 5 dni po terapiji.

MOŽNE REAKCIJE MED IZVAJANJEM TERAPIJE

  • Zmanjšanje bolečine,
  • spontani trzljaji mišic,
  • občutek toplote ali mraza,
  • globoka sprostitev (zaspanost),
  • potenje,
  • zmanjšanje oteklin.

MOŽNE REAKCIJE PO TERAPIJI

Najpogostejša reakcija je prehodno poslabšanje obstoječe težave. Običajno reakcija izzveni v roku 24-48 ur. Značilno je tudi pogostejše izločanje, ker se iz telesa izločajo odvečne tekočine in toksini. Nekaterim teče iz nosu, čeprav se sicer dobro počutijo, drugi se močneje znojijo. Telo samo izbere sistem, preko katerega se razstruplja in vzpostavlja ravnovesje.

Ko prehodno poslabšanje izzveni, se pri osebi izboljša TELESNO in ČUSTVENO počutje. Bolečine se zmanjšajo ali ponehajo, poveča se gibljivost, sprostijo se napetosti ob hrbtenici, izboljša se telesna drža, spanec je mirnejši  in daljši.

TERAPIJA JE PRIMERNA ZA VSAKOGAR

Terapija je varna in nežna, zato se sme izvajati v vseh starostnih obdobjih.

PRISOTNOST OBISKOV PRI TERAPEVTU

Običajno zadošča 2-5 obiskov, seveda pa je število obravnav  odvisno od vrste težav. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 7 dni. Razmak med terapijami lahko, glede na odziv, podaljšamo na 10-14 dni.

Tretmaje vzdrževanja stanja izvajamo 1 x na 3-4 tedne.

TRAJANJE OBISKA

Ena terapija traja od 30-90 minut. Učinek je boljši, če obravnava zajame celo telo.

POMAGA PRI ŠTEVILNIH TEŽAVAH

Indikacijska področja, pri katerih se je Bownova terapija izkazala kot uspešna , so naslednja:

artritis (bolečina, oteklost, gibljivost),  anksioznost,  alergije,  astma (dopolnilna terapija),  ciste in boleče dojke,  kolike pri dojenčkih,  simptomi cerebralne paralize in razvojne motenje pri otrocih, depresija,  glavoboli,  migrene,  izvin gležnja,  poškodba kolena,  teniški komolec,  težave v predelu hrbtenice,  rehabilitacija po kapi,  krči v mišicah,  burzitis,  kronična utrujenost,  zastoj limfe, menstrualne težavah,  PMS,  neplodnost,  omotica,  vrtoglavica,  prebavne motnje,  motnje izločanja, prekomerna mišična napetost,  sindrom karpalnega kanala,  stres,  sistemske bolezni  (parkinsonova bolezen, multipla skleroza, kronična utrujenost…)

NAVODILA PO TERAPIJI

Zaradi procesa izločanja odpadnih produktov,  bo  telo po terapiji hitreje porabilo zaloge vode, zato je nadomeščanje tekočin  pomemben element pri izogibanju negativnih reakcij. Svetujemo 2 l vode na dan oz. 1 l na 25 kg telesne teže. Priporočljivo je piti po požirkih.

Pomembno je tudi  gibanje, zato se svetuje, da na dan terapije oz. naslednjih 3-4 dni oseba  ne sedi neprekinjeno dlje kot 1 uro. S tem zagotovimo aktivnost telesnih sistemov. S hojo poskrbimo tudi za neoviran prehod limfe.

Opazujemo in beležimo spremembe (pojav bolečine v določenih delih telesa, sprememba barve in vonja urina, zmanjšanje bolečine, boljša gibljivost, spremembo  počutja …), ki  nastajajo do 5 dni po terapiji.

Izogibajte se pretiranemu fizičnemu naporu,  vročim kopelim, obkladkom, ledenim oblogam, električnim stimulacijam vsaj 3-4 dni po terapiji, saj  navedeno zmanjša učinek terapije.

Med tedenskimi terapijami se izognite drugim terapijam, kot je masaža, kiropraktoka, fizioterapija, bioresonanca …